De visie van de ontginners en eerste bewoners op het landschap en de natuur van onze bijzondere provincie, is niet eerder vastgelegd. Reden voor Landschapsbeheer Flevoland om hier twee bijzondere vrijwilligersprojecten van te maken.
Eén van de resultaten van dit Oral History-project is de publicatie van twee boeken met interviewfragmenten. Hoe zag de drooggevallen zeebodem eruit? Wat groeide er als eerste? Wanneer en hoe kwamen er dieren naar het nieuwe land? Hoe is het om te boeren op pas drooggevallen zeebodem en hoe zag het jonge landschap eruit?
Een groep vrijwilligers heeft alle interviews afgenomen, waaruit de meest uiteenlopende en interessante verhalen zijn voortgekomen. Fragmenten uit de interviews worden gepubliceerd op Flevolands Geheugen.
De mooiste verhalen zijn door historica Lenie Hanse-Bolle gebundeld en van tekst voorzien. In “Zover je keek was er niks. Ooggetuigen over de geschiedenis van het Flevolandse landschap” worden de verhalen verteld van de pioniers van de NOP en Oostelijk Flevoland.
In Zuidelijk Flevoland was de urgentie minder groot omdat dat deel van Flevoland als laatste, in 1968, is drooggevallen en de mensen van het eerste uur een stuk jonger zijn dan de pioniers uit de Noordoostpolder. Toch was dit alweer meer dan 50 jaar geleden. Daarom is in 2018 het project “Oral History Zeewolde” van start gegaan. Inmiddels heeft dit ook geresulteerd in de publicatie van het boek “Alleen maar zand en riet. Ooggetuigen over de geschiedenis van Zeewolde”.
Door de beperkte oplage van dit boek en het overweldigende enthousiasme ervoor, waren deze boeken al vrij snel vergeven. Daarom is dit boek als e-book gratis beschikbaar gesteld via de website van Landschapsbeheer. Ook zijn er verschillende lezingen en filmavonden over dit boek en de hoofdpersonen erin georganiseerd, waaronder eentje in maart van dit jaar.
De verhalen uit het boek zijn ook op YouTube te bekijken: playlist Oral History