Van 12 tot en met 16 augustus zond Omroep Flevoland een vijfdelige tv-serie uit over het watererfgoed van Flevoland. In deze serie neemt collega Jeroen Reinhold de kijkers mee op een ontdekkingsreis door de polders, waar hij samen met Omroep Flevoland de invloed van water op het landschap van Flevoland belicht.
Elke aflevering toont een interessant aspect van dit watererfgoed en laat zien welke sporen daarvan vandaag de dag nog zichtbaar zijn.
De serie duikt al meteen aan het begin in het verhaal van Flevolands meetstoelen, die eruitzien als uitkijktorens en een cruciale rol hebben gespeeld bij de aanleg van de polder. Deze houten structuren, zoals die langs de Biddingringweg bij Biddinghuizen, werden gebruikt om afstanden te meten en het nieuwe land in kaart te brengen.
Ook worden de kunstwerken van waterbeheer bij Kuinre in beeld gebracht. Hier wordt water van het oude land via een inlaat de Noordoostpolder binnengeleid. Door middel van aquaducten en stuwen wordt het water gereguleerd voor landbouw, woningbouw en natuur, wat dit systeem tot een prachtig voorbeeld van watererfgoed maakt.
En wist je dat de moderne oeverbescherming met ‘legostenen’ speelt? Deze blokkenmatten, oorspronkelijk uit Amerika, worden steeds vaker gebruikt in Flevoland. Ze vervangen de klassieke damwanden en bieden een efficiënte oplossing voor het beschermen van waterkanten, waarmee ze een belangrijke rol spelen in het moderne waterbeheer van de provincie.
Kijk voor deze en andere verhalen de serie: Watererfgoed terug op de website van Omroep Flevoland.